Indlæring af fløjteindkald på hvalp

Hej

Jeg skal have en hvalp om et par måneder. Hvordan skal jeg gå frem, når jeg skal begynde at træne min hvalp via fløjteindkald. Har I nogle gode forslag?

Påforhånd tak for hjælpen.

PS: Det er en rigtig god website I har!!

Hilsen vuf

Katja Jerichau

Answer Morten Egtvedt

Hei Katja!

Takk for rosen. Jeg har skrevet om innkalling tidligere og har kopiert denne artikkelen her. Du kan gjerne følge samme framgangsmåte bortsett fra at du bruker fløyta i stedet for å rope på hunden. Lykke til!

INNKALLINGSTRENING

Finn et sted hvor hunden din kan være løs uten fare for seg selv eller omgivelsene. Hvis du har en kronisk rømling kan du sette på en langline for sikkerhets skyld slik at du har mulighet til å stoppe hunden hvis den plutselig får lyst til å ta seg en tur. Gå på tur uten å mase eller rope på hunden. De fleste hunder stikker innom eieren for å si hei eller bare sjekke at du fortsatt er med en gang i blant. Klikk og belønn hver gang den kommer inn til deg. Hvis den vil komme inn til deg mens du står oppreist, er det fint. Med noen hunder kan det være greit å sitte på huk de første gangene. Når hunden begynner å skjønne at det er rimelig ålreit å komme inn til deg, kan du prøve å stå oppreist. Vi vil ikke ha hunder som bare kommer hvis vi sitter på huk eller springer i fra dem. Målet er derfor at hunden skal komme inn til oss på eget initiativ når vi står oppreist.

Hvis du har en hund som sjelden kommer tilbake helt av seg selv kan du snu og gå motsatt vei. Klikk og belønn når den kommer etter deg. Sitt på huk om nødvendig de første gangene. Etter noen repetisjoner vil vi se at hunden begynner å komme inn til oss oftere og oftere fordi den har skjønt at det “får oss til klikke”. Vi ser at hunden begynner det å komme til deg “bevisst” for å få deg til å gi den godbiten (hunden tror faktisk at den trener deg til å gi den godbiten!).

Nå har du faktisk lært hunden din innkalling uten å si noe som helst – det eneste som mangler er kommandoordet. Det skal vi lære inn nå! Følg med hunden din. Rop “Fido”, “Kom!” e.l. akkurat i det du ser at hunden din begynner å springe mot deg for å få klikket og godbiten sin. Gjenta dette flere ganger. Det er egentlig feil å si at vi “kommanderer” hunden på dette nivået. Vi bare setter på signalet når hunden gjør det riktige av seg selv. På denne måten blir alle repetisjonene perfekte helt fra starten. Vi roper og hunden kommer hver eneste gang (for den var jo på vei allerede). Vi slipper dermed den vanlige feilen med at innkallingssignalet “vannes ut” fordi vi må rope 3-4 ganger før hunden endelig gidder å høre på oss.

Når vi har ropt “Fido” samtidig med at hunden er på vei mot oss 10-15 ganger, er det på tide å kjøre en liten test. Vi finner en situasjon der hunden ikke ser på oss, men heller ikke er så veldig interessert i noe annet. Så roper vi på den. Hvis den snur og kommer i mot oss, har den begynt å ta poenget. Klikk og gi en “jackpot” (minst 5-dobbel porsjon med godbiter eller en ekstra heftig lek med kongen/tennisballen) når hunden kommer inn. Du kan også klikke akkurat i det hunden snur seg etter at du ropte for å fortelle den at det var flott at den reagerte så fort. Møt hunden på halvveien med godbitene eller vent til den kommer helt inn.

Vi har nå kommet så langt at hunden reagerer på innkallingen i situasjoner uten forstyrrelser, men vi er fortsatt bare i starten av innlæringen. Til nå har vi belønnet hunden for hver eneste innkalling. Nå som den begynner å skjønne poenget går vi over til variabel forsterkning, det vil si at vi forsterker bare av og til. Dette må trappes ned gradvis slik at hunden bestandig tror at den får godbiten når den kommer. Vi blir mer selektive for hva vi belønner. Hvis det er en “enkel” innkalling uten forstyrrelser belønner vi kanskje bare gjennomsnittlig hver tredje innkalling. Hvis hunden står og er veldig opptatt av en interessant lukteflekk og likevel kommer når vi roper, da belønner vi hver gang og kanskje litt bedre enn ellers. Når hunden behersker innkallinger fra lukteflekker trapper vi ned belønningsfrekvensen også i den situasjonen. Når vi har kommet så langt gjelder det å øke kravene steg for steg.

Karen Pryor bruker å si at innkalling minst er en 30-trinns prosess. Trinnene kan være litt forskjellige fra hund til hund, men det kan kanskje se omtrent slik ut.

1. Innkalling inne i stua

2. Innkalling når du er i et annet rom i huset

3. Innkalling ute på gårdsplassen

4. Innkalling på en åpen plass uten forstyrrelser

5. Innkalling når hunden står og lukter på noe interessant.

……….

……….

14. Innkalling med andre hunder 50 meter unna

15. Innkalling med andre hunder 40 meter unna

……….

……….

20. Innkalling når hunden akkurat er ferdig å hilse på en annen hund

21. Innkalling når hunden er i ferd med å hilse på en annen hund

……….

……….

24. Innkalling når hunden er på vei mot en annen hund

……….

……….

28. Innkalling vekk fra tispe med løpetid

……….

……….

30. Innkalling når hunden er midt i en slåsskamp

Noen vanskeligere….? (midt i parringen?)

Videre sier Karen. “En slik trinnvis treningsplan kan settes opp for alle øvelser du trener på. Problemer oppstår når du forventer en trinn 24 innkalling når hunden egentlig bare har kommet til trinn 14”. Sagt på en annen måte: Hvis hunden ikke gjør det du ber den om, har den ikke lært det godt nok. Hvem sin skyld er det? Din eller hundens? Dette er en nyttig innfallsvinkel i all trening. I stedet for å bli sint på hunden må du gå i deg selv og trene mer på et lavere nivå før du øker kravene igjen. Glem unnskyldninger som at hunden har en dårlig dag, den er stressa, den er så ukonsentrert, den er sta og vanskelig osv. Tullprat! Hunden har ikke lært innkalling godt nok! End of discussion! Gå “tilbake til barnehagen”, gjør det lettere for hunden og tren mer i stedet for å kaste bort tiden på alle mulige unnskyldninger.

Å få en sikker innkalling krever målrettet trening, ikke bare en gang i blant, men hver eneste dag hver eneste tur. En god innkalling må også vedlikeholdes gjennom hele livet selv om det blir lettere jo mer du trener. Forestillingen om “100% sikker innkalling” eller “full kontroll” bør også taes med en klype salt. Det vil alltid kunne dukke opp situasjoner som er forskjellig fra hva du har trent på før, og da er det ingen selvfølge at hunden kommer på innkalling. Med fornuftig trening er det imidlertid mulig å få en innkalling som du kan stole på i de aller fleste situasjoner, og det bør man kanskje være fornøyd med.

Morten Egtvedt